וישב
כניסה יציאה
16:04 17:19
   
פרשת קדושים
 

קדושים תהיו כי קדוש אני (יט,ב)

ויש לדקדק מדוע לא אמר טהורים תהיו? אך הנה יש שני מושגים: קדוש וטהור. וההפרש ביניהם, כי טהור פירושו שהיתה טומאה, ועתה נטהר. ואילו קדוש הוא ללא שקדם לה טומאה, כמו: "קדוש מרחם".

והנה הקב"ה ברחמיו הגדולים רוצה להעלותנו ולקדשנו, ואפילו אותם אשר נטמאו, רוצה הוא יתברך ליתן להם עצות עד אשר יגיעו למדרגה גדולה של קדוש, שפירושו כאילו לא היו מעולם בטומאה. ולכן לא אמר "טהורים" תהיו, כי אז משמע דרגה הראשונה בלבד, לכך אמר "קדושים" היינו המדרגה השניה העליונה. אכן כדי שנוכל בעולם כזה להתקדש, נתן לנו "עצות". כי הרי אנחנו נמצאים בעולם העשיה אשר יש בו חומריות ותאוות גשמיות, ואיך נוכל אנחנו קצוצי הכנפיים לעוף ולהתקדש. לכך נתן לנו "תורה", ובעצה הגדולה הזו הנה יש לנו תקוה!

אכן יש עוד דברים: כגון טהרה לטמא במקוה כמו שנאמר בתורה, שכל טמא נטהר במים. ויש עוד דבר והיא "הדבקות" בה', וכמו שנאמר (תהלים טז, ח) "שויתי ה' לנגדי תמיד". וכמ"ש החיד"א בספר צפורן שמיר (אות נא) וזו לשונו: "שורש הכל – ההתבודדות, כי הוא ענין נשגב גדול ורם לזכות לסדר קדושה. ואתנח סימנא "בד קודש ילבש" - הכוונה "בד" שהוא מתבודד, אז "קודש ילבש". ואפשר לרמוז בפסוק "בכל דרכיך דעהו" ראשי תיבות "בדד" כי כאשר יתבודד יהיה דבק בה' אפילו בצרכי גופו. וסופי תיבות "דרכיך דעהו" - כ"ו, גמטריא שם המיוחד שישים נגדו, על דרך "שויתי ה' לנגדי תמיד". עכ"ל החיד"א.

ועוד יש דבר עצום ורב והוא "קדושת העיניים". אשר שומר עיניו מראות ברע, ועיין בגמרא (ב"ב נז:, ישעיה לג, טו-יז) "עוצם עיניו מראות ברע מלך ביופיו תחזינה עיניך." ומצורף לו גם שמירת הלשון בבחינת "לשון הקודש" (עי' ברכות יג).
והנה הלומד תורה בורא מלאכים, והלומד גמרא ג"כ מוקף במלאכי רום, וכמ"ש באחרונים שתיבת "גמרא" הם גבריאל מיכאל רפאל אוריאל, שמוקף בהם ע"י לימוד הגמרא. לפיכך כמה יש לנו להתקדש בשמירת הפה והלשון, ושמירת העין, ולהיות בבחינת בד קודש כנ"ל, וטהרת הגוף במקוה ועלית על כולן לימוד התורה - משנה גמרא זוהר וכו'.

וכל הנ"ל רמוזים בתיבת קדושים תהיו. כי "קדֹשים" הוא בתיבה שניה של האמורים לעיל: מקוה. בד. לשון. עין. גמרא.
ובענין קדושת העינים, ביאר בספר "ישועות מלכו" את הפסוק "איה הקדשה, היא בעינים על הדרך". כלומר איפה האופן שאפשר להשיג על ידו קדושה? התשובה: היא בעינים! תלוי בעינים כפי שיתקדש כן יזכה! וכמ"ש גם הגאון הקדוש רבי יעקב אבוחצירא בספר פתוחי חותם (פ' אמור) "כי כל הגוף נגרר אחרי העינים"! ה' יזכנו. ולפי הצער - כן השכר. ה' יעזרנו להתקדש בימי הקיץ. ולהתכונן ולהתחזק בתורה ויראת שמים אמן.
 
 
הוסיף: Aviדירוג:
  • Currently 2.5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
מקור: הרב אלעזר רז שליט"א
RSSשלח לחברשלח להדפסהPDF שמור כ

 
הצג תגובות ( 0 )
הוסף תגובה

עדיין אין תגובות לוורט זה
הסתר תגובות

בכדי מלהגיב יש צורך להיות מחובר למערכת
הקלק כאן כדי להתחבר או כאן כדי להירשם



חומש בראשית
פרשת בראשית
פרשת נח
פרשת לך לך
פרשת וירא
פרשת חיי שרה
פרשת תולדות
פרשת ויצא
פרשת וישלח
פרשת וישב
פרשת מקץ
פרשת ויגש
פרשת ויחי
חומש שמות
פרשת שמות
פרשת וארא
פרשת בא
פרשת בשלח
פרשת יתרו
פרשת משפטים
פרשת תרומה
פרשת תצוה
פרשת כי תשא
פרשת ויקהל
פרשת פקודי
חומש ויקרא
פרשת ויקרא
פרשת צו
פרשת שמיני
פרשת תזריע
פרשת מצורע
פרשת אחרי מות
פרשת קדושים
פרשת אמור
פרשת בהר
פרשת בחוקותי
חומש במדבר
פרשת במדבר
פרשת נשא
פרשת בהעלותך
פרשת שלח לך
פרשת קרח
פרשת חוקת
פרשת בלק
פרשת פנחס
פרשת מטות
פרשת מסעי
חומש דברים
פרשת דברים
פרשת ואתחנן
פרשת עקב
פרשת ראה
פרשת שופטים
פרשת כי תצא
פרשת כי תבוא
פרשת נצבים
פרשת וילך
פרשת האזינו
פרשת וזאת הברכה
חומש מועדים
ראש השנה
יום כיפור
שמיני עצרת
סוכות
חנוכה
עשרה בטבת
ט"ו בשבט
פורים
פסח
שבועות
י"ז בתמוז
תשעה באב
לג בעומר
חומש שונות
כללי
משלים
סיפור לשבת
ביאורים בתפילה
חינוך
חומש אירועים
ברית מילה
פדיון הבן
בר מצווה
אירוסין
חתונה